Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme selaimen päivittämistä uudempaan versioon.

Katso kirjan mainosesite.Katso kirjan mainosesite.

 

 

 

 

 

Niskasten tarina kietoutuu suomalaisen yhteiskunnan historiaan. Pielavedeltä suku levisi ympäri Suomea: raivaamaan kaskipeltoja uusiin korpiin, kyntämään torppien pieniä peltoja, hoitamaan talollisten karjaa tai kaatamaan puuta savotoilla. Nykyisin Niskaset vääntävät rattia, pystyttävät taloa, viljelevät, myyvät, siivoavat ja istuvat tietokoneen ääressä kuten muutkin suomalaiset.

Uudisraivaajan henkeä kuljettaa lukijan 1500-luvulta 2010-luvulle. Matkalla kuollaan nälkään ja tauteihin, riidellään laidunmaista, osallistutaan sotiin, lisätään omistusta naimakauppojen avulla, ollaan yhteydessä korkeampiin voimiin, mennään markkinoille, halotaan tiloja - sovussa tai riidellen, koetaan voimallisia herätyksiä, tanssitaan talo alta, joudutaan Siperiaan, saadaan lapsia - avioliitossa tai sen ulkopuolella ja lähdetään hakemaan leveämpää laipää.

Ollaan nuoriso- ja maamiesseuroissa, osuuskunnissa ja martoissa. Luetaan ja opitaan uutta. Päästään vetämään punaista viivaa eduskuntavaalien ehdokaslistaan. Soditaan valkoisten ja punaisten joukoissa. Kuollaan synnytyksiin ja tuberkuloosiin. Tanssitaan tangoa, soitetaan haitaria ja trokataan pirtua. Puolustetaan isänmaata ja pelätään kotirintamalla. Rakennetaan oma rintamamiestalo ja raivataan uudet pellot Suomen puolelle. Syödään läskisoossia ja rusinasoppaa. Tehdään uuttaa yhteiskuntaa, kasvatetaan pitkä tukka ja kuunnellaan rokkia. Pannaan pellot pakettiin. Muutetaan lähiöihin ja Ruotsiin. Hankitaan jääkaappi, televisio ja oma auto. Kouluttaudutaan, matkustetaan ja ollaan yhteydessä koko maailmaan.

Niskaset elävät ihan sitä samaa elämää kuin muutkin suomalaiset: uudisraivaajan hengessä.